A konzuli hivatal ügyfélfogadási rendje

A konzuli hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől csütörtökig, 9:00-15:00 óra között. Pénteken az ügyfélfogadás szünetel, kivéve a fellebbezés, illetve a dokumentumok kiadásának eseteit.

Okiratok, dokumentumok kiadása: hétfőtől csütörtökig 9:00-15:00 óra, illetve pénteken 9:00-13:00 óra között.

 

A képviselet a következő ünnepnapokon tart  zárva 2024-ben az alábbiak szerint: január 1., március 15., március 29., április 1.,  április 11., május 1., május 20., június 12., június 17., augusztus 19., augusztus 20., október 1., október 23., november 1., december 24-27.

A Kormány által elrendelt igazgatási szünetek ideje alatt csak sürgősségi ügyintézés történik. A konzuli hivatal nigériai ünnepnapokon – amennyiben más okból nem szünetel a félfogadás – főszabály szerint nyitva tart.

A Konzuli Hivatal minden hónap utolsó munkanapján zárva tart.

 

Előzetes időpontfoglalás

A képviselet konzuli hivatalában valamennyi ügyben csak előzetes időpontfoglalás alapján történik az ügyintézés, az alábbi ügyek kivételével:

  • érdekvédelmi ügyek
  • az egyszeri hazautazásra szolgáló ideiglenes útlevél ügyek
  • életbenléti igazolás hitelesítése (nyugdíjasoknak)
  • halottszállítási engedély

​Időpontot az alábbi linken keresztül foglalhat időpontfoglaló rendszerünkön keresztül: https://konzinfobooking.mfa.gov.hu. Kérjük válassza ki a megfelelő nyelvet, majd Abuja várost, mint a Konzuli Hivatal székhelyét.

FIGYELEM! Egy időpontban egy ügyfelet egy ügyben tudunk fogadni. Az időpontot mindig az ügyfél nevére kell foglalni. Minden ügyfélnek önálló időpontot szükséges foglalnia, nem lehetséges egy időpontban több ügyfél megjelenése. Szintén nem lehetséges egy időpontban több ügyet intézni (ez alól kivétel a kapcsolódó ügyek intézése, például hazai anyakönyvezés kiskorú első útlevele ügyében, melyekhez azonban nem szükséges önálló időpontot foglalni). A szabálytalan foglalásokat a konzuli hivatal külön figyelmeztetés nélkül törölheti.

Kérelmeket legfeljebb hat hónappal, illetve legalább 15 naptári nappal a tervezett látogatás megkezdése előtt kell benyújtani. A tervezett látogatás megkezdése előtt 15 naptári napon belül benyújtott kérelmeket a képviselet nem köteles befogadni. Elsőbbségi időpontok kiadására, ügykezelésre nincsen lehetőség!

Amennyiben valaki a lefoglalt időpontjában nem jelenik meg, és előzetesen nem tájékoztatta a távolmaradásáról a konzuli hivatalt, annak a további, újabb foglalásait a konzuli hivatal külön figyelmeztetés nélkül törölheti.

A nehézségek elkerülése érdekében kérjük, hogy a megjelölt időpontra pontosan jelenjenek meg. Amennyiben valaki a kiadott időponthoz képest késik, ügyét a pontosan érkező ügyfelek után tudjuk csak befogadni, illetve az ügyfélfogadási idő lejártát követően belépését megtagadhatjuk.

A konzuli hivatal a magyarországi ügyintézést igénylő ügyekben a kérelmeket csak átveszi és továbbítja, a további ügyintézésre nincs ráhatása. Ennek megfelelően Magyarországon folyamatban lévő ügyekben a konzuli hivatal nem tud tájékoztatást adni az adott ügy magyarországi állapotáról. Az egyes eljárásokról, amikor a konzuli hivatal vagy az ügyfél újabb lépése szükséges, az ügyfeleket a megadott elérhetőségeken tájékoztatjuk.

 

A képviseleten az alábbi ügyekre foglalható időpont: https://konzinfobooking.mfa.gov.hu/

 

„C” vízum

A Magyarországon három hónapnál rövidebb ideig tartózkodni kívánó ügyfelek vízumkérelmeik benyújtására ezen ügytípus kiválasztásával foglalhatnak időpontot. Részletek a honlapon a Vízuminformáció pont alatt találhatók.

 

„D” vízum

Magyarországi (pl. tanulmányi, munkavállalási célú) tartózkodási engedély felvételére jogosító vízumkérelmek benyújtására ezen ügytípus kiválasztásával foglalhatnak időpontot. Részletek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján a „Tartózkodás Magyarországon” menüpont alatt találhatók.

 

Felülhitelesítés

A nigériai, kameruni, benini, illetve gaboni hatóságok által kiállított, eredeti, a nigériai, kameruni, benini, illetve gaboni külügyminisztérium által közbenső hitelesítéssel ellátott iratokat áll módunkban diplomáciai felülhitelesítéssel ellátni. Részletek a honlapon a Felülhitelesítés, hitelesítés pont alatt találhatóak.

 

Aláíráshitelesítés

Az ügyfél (magánszemély) konzul előtt tett aláírásának hitelesítése az általa hozott dokumentumon. Részletek a honlapon a Felülhitelesítés, hitelesítés pont alatt találhatók.

 

Fordítás hitelesítése

Ügyfél által hozott fordítás (magyar-angol, angol-magyar) hitelesítése, vagy esetlegesen a konzul által készített hiteles fordítási ügyek. Fordításhitelesítés kapcsolódhat más ügyhöz (pl. hazai anyakönyvezés, erkölcsi bizonyítvány), ebben az esetben nem szükséges külön időpontot foglalni rá. Részletek a honlapon a Felülhitelesítés, hitelesítés pont alatt találhatók.

Másolat hitelesítése

A konzuli részleg az Ön által készített másolatot hitelesíti az eredeti irat bemutatása mellett. Másolathitelesítés jellemzően más ügyhöz (pl. erkölcsi bizonyítvány) kapcsolódik, ebben az esetben nem szükséges külön időpontot foglalni rá. Részletek a honlapon a Felülhitelesítés, hitelesítés pont alatt találhatók.

Hatósági erkölcsi bizonyítvány

A bűnügyi előélettel kapcsolatos feltételeknek való megfelelés igazolására a hatósági erkölcsi bizonyítvány szolgál. Részletek a honlapon a Hatósági erkölcsi bizonyítvány pont alatt találhatók.

 

Az itt fel nem tüntetett ügyekre (pl.magánútlevél igénylése, honosítási eljárás) történő időpontfoglalás érdekében kérjük, forduljanak a konzuli hivatalhoz e-mailben: consulate.abv[at]mfa.gov.hu