A vízumügyintézés az egyéb ügytípusokhoz hasonlóan előzetes időpontfoglaláshoz kötött, melynek elsődleges eszköze a https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu weboldal. További információk az Ügyfélfogadás, időpontfoglalás lapon találhatók.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kérelmezők magas száma miatt – különösen a nyári időszakban – a rendelkezésre álló időpontok hamar betelhetnek. Javasoljuk az időpontok mielőbbi lefoglalását, mert elsőbbségi időpontok kiadására, gyorsított ügykezelésre nincsen lehetőség. A rendszer lehetőséget ad az időpontok akár hat hónappal a tervezett utazás előtti lefoglalására. A tervezett látogatás megkezdése előtt 15 naptári napon belül benyújtott kérelmeket a képviselet nem köteles befogadni.

 

Rövidtávú tartózkodásra (<90 nap) jogosító (schengeni) „C” vízum

Az egységes schengeni „C” vízum birtokosa bármely legfeljebb 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 nap schengeni tartózkodásra lehet jogosult. A vízumkérelemhez szükséges dokumentumok a következők:

  • kitöltött és saját kezűleg aláírt vízumkérelem (letölthető innen)
  • a tervezett utazás befejezése után még legalább hat hónapig érvényes útlevél, legalább két üres oldallal
  • az igényelt vízumtípusnak megfelelő támogató dokumentumok, (a harmonizált lista letölthető innen) de minden esetben elvárt az utasbiztosítás, szállásfoglalás, repülőjegy foglalás, munkáltatói igazolás,fedezet bankszámlakivonattal történő igazolása
  • 1 db igazolványkép.

A részletes, aktuális díjszabást és a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat megtalálja a Konzuli illetékek és díjak lapon.

 

Tartózkodási engedély (>90 nap tartózkodás) felvételére jogosító „D” vízum

A tartózkodási engedély felvételére jogosító „D” vízum birtokosa jogosult lehet rá, hogy beutazzon Magyarországra, és ezt követően 30 napon belül felvegye pl. tanulmányi, munkavállalási vagy más célú tartózkodási engedélyét.

A vízumkérelemhez szükséges formanyomtatványt, a tartózkodás céljának megfelelő támogató dokumentumok listáját és az egyéb szükséges tudnivalókat megtalálja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján a „Tartózkodás Magyarországon” menüpont alatt.

A részletes, aktuális díjszabást és a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat megtalálja a Konzuli illetékek és díjak lapon.

 

FIGYELEM! Minden vízumkérelemhez a támogató dokumentumok és okiratok eredeti példányait, továbbá 1 (egy) db másolatot kell mellékelni! Ez alól kivétel a banki kivonat, melyet csak 1 (egy) db eredeti példányban kérünk. Az eredeti okiratokat (a banki kivonat, továbbá azon iratok kivételével, melyek kifejezetten a kérelemhez készültek, pl. munkáltatói vagy iskolai igazolás stb.) az eljárás végén visszaadjuk.

 

A vízumkérelmekkel kapcsolatos további információkat talál angolul a Konzuli Szolgálat honlapján.

 

Fellebbezés

A vízumkérelem elutasítása esetén, a döntés átvételét követően nyolc naptári napon belül lehetőség van fellebbezés benyújtására. A kérelem része az írott, aláírt fellebbezés, valamint minden olyan irat, mely az eredeti felterjesztésben nem szerepelt, akkor nem állt rendelkezésre, és alátámasztja a kérelmet az elutasító határozat indokolásában foglaltakkal szemben.

 A részletes, aktuális díjszabást  megtalálja a Konzuli illetékek és díjak lapon.